Een koel kantoor dankzij hydrogels

Een koel kantoor dankzij hydrogels

18-11-2014 10:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een bouwmateriaal dat automatisch switcht tussen energiezuinig koelen en isoleren. Studenten hebben een bouwmateriaal ontwikkeld op basis van hydrogel.

De komende maanden zal op kantoor vooral de verwarming aanslaan. In de zomer echter zorgt de airco voor een aangenaam werkklimaat. Deze airconditioners vragen veel energie, zeker in Zuid-Europa. Studenten van het IAAC (Institute for Advanced Architecture of Catalonia) hebben een energiezuinig alternatief ontwikkeld:  het bouwmateriaal ‘hydrokeramiek’. In dit materiaal worden klei en hydrogels gecombineerd.

 

Hydrogels

 

Een hydrogel is een superabsorberend materiaal. Het kan tot wel 500 keer zijn eigen gewicht aan water opnemen. Wanneer het warm is, geeft het hydrokeramiek het opgeslagen water langzaam vrij. Hierbij zorgt de verdamping direct voor verkoeling. Het gebouw kan zo als het ware zweten. Tijdens een regenbui worden de hydrogels weer opgeladen. Het nieuwe bouwmateriaal werkt daardoor volledig passief, zonder externe energietoevoer. De basismaterialen van het materiaal, klei en hydrogel, zijn niet duur. De airco hoeft door het bouwmateriaal minder vaak aan, waardoor de energierekening ook lager uitvalt.

Bron: DesignBoom | Foto: Colin Zhu via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra