Groen dak en zonnepanelen perfecte combinatie

Groen dak en zonnepanelen perfecte combinatie

19-11-2014 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zonnepanelen en groene daken blijken een prima combinatie. Zonnepanelen werken efficiënter en op het dak ontstaat een gevarieerde flora en fauna.

Dat blijkt uit onderzoek van de Zurich University of Applied Sciences in de Zwitserse stad Bazel. De studie bevestigt het idee dat zonnepanelen beter functioneren als ze op een laag vegetatie staan. Planten brengen waterdamp in de lucht en voorzien de zonnecellen van extra koeling. Vooral bij hoge temperaturen werken de zonnepanelen daardoor efficiënter.

De wetenschappers ontdekten dat het groene dak zelf ook baat heeft bij de plaatsing van zonnepanelen. De schaduwen van de panelen verhogen de variatie in bodemtemperatuur. Er ontstaan plekken die koeler en natter zijn naast warme, droge stukken dak. Uit het Zwitserse onderzoek blijkt dat de biodiversiteit op een groen dak met zonnepanelen hoger is dan op een gewoon groen dak. Zowel de diversiteit van het plantenleven als het aantal aanwezige insectensoorten gaat flink omhoog.

Bazel is de stad met het grootste oppervlak aan groene daken per inwoner in de wereld. Sinds 2002 zijn ze verplicht voor nieuwe gebouwen. Eerst zag de stad die verplichting vooral als energiebesparende maatregel. Later werd ook het behoud van de biodiversiteit belangrijker.

Bron: BioSolarRoof | foto: Stanislav Janiš, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra