Geslaagde testvlucht met afbreekbare drone

Geslaagde testvlucht met afbreekbare drone

24-11-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een groep wetenschappers en studenten heeft een werkende, biologisch afbreekbare drone gebouwd van mycelium. De technologie is afkomstig van het Amerikaanse bedrijf Ecovative Design.

Voor de competitie International Genetically Engineered Machine (iGem) bouwde het team een drone van mycelium versterkt met cellulose. Het besturingssysteem is geprint met inkt van zilveren nanodeeltjes. Alleen de accu, rotors en het controlepaneel zijn standaard onderdelen, die de bouwers uit een ander onbemand vliegtuigje haalde. Tijdens de competitie maakte de drone een geslaagde testvlucht.

Het vliegende prototype van de mycelium-drone is een gezamenlijk project van Ecovative Design, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en studenten van Stanford University en Brown University.

 

Afbreekbaar

 

Mycelium is een stelsel van ondergronds groeiende schimmel, de wortels van paddenstoelen. Sommige soorten hebben een zeer sterke, draderige structuur. Ecovative Design kweekt mycelium in op maat gemaakte mallen voor verpakkingsmaterialen en surfplanken. Het materiaal is na gebruik volledig composteerbaar.

Volgens de studenten en wetenschappers is de biobased drone geschikt voor onderzoek in kwetsbare ecosystemen. Als het toestel neerstort, is de body binnen enkele maanden afgebroken. Er blijft slechts een kleine hoeveelheid metaal over die weinig milieuschade aanricht.

De technologie van de biologisch afbreekbare drone is inmiddels open source. Belangstellenden die zelf met het ontwerp aan de slag willen, kunnen de complete 3D-modellen downloaden van de website.

Bron: iGEM, Washington Post, New Scientist | Foto: NASA Ames, Wikimedia Commons

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra