Fundering woningen duurzamer met bouwgrond

Fundering woningen duurzamer met bouwgrond

25-11-2014 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Imagine Engineering pioniert met een duurzame fundering voor de utiliteitsbouw. De techniek werd maandag voor het eerst toegepast bij het leggen van de fundering voor een woning.

Imagine Engineering is een gezamenlijk bedrijf van architectenbureau StudioArchitecture van Paulus de Jager en PowerCem Technologies. PowerCem Technologies is onder andere gespecialiseerd in de modificatie van betonconstructies en duurzame oplossingen voor toepassingen in de wegenbouw.

Het gezamenlijke bedrijf paste voor het eerst een duurzaam alternatief voor paal- en staalfunderingen onder een woning toe in Middelharnis. Aan de aanwezige bouwgrond wordt een bindmiddel toegevoegd van cement en een additief dat de kristallisatie bevordert. "Normaal gesproken wordt slechts 60 tot 70 procent van de cementkorrels omgezet in cementsteen. Dankzij de unieke samenstelling van het bindmiddel, ligt dit percentage nu tussen de 90 en 100 procent", zegt Paulus de Jager. Dit resulteert in een relatief flexibel materiaal dat veel trekkracht kan opvangen.

 

Voorloper

 

De fundering bestaat uit een mengsel van 90 procent grond en 10 procent bindmiddel. Het mengen ervan gebeurt ter plekke, in de bouwput.  Hoewel de techniek al wordt gebruikt in de grond-, weg- en waterbouw, is dit de eerste keer dat de methode wordt toegepast in de utiliteitsbouw. "Dit is een voorloper", zegt De Jager. Imagine Engineering wil de duurzame fundering in de toekomst vaker gaan toepassen.

Bijkomende voordelen van de grotendeels natuurlijke fundering zijn lagere bouwkosten en minder overlast door een kortere bouwtijd.

Bron: StudioArchitecture | Foto: Jeroen van Lieshout, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra