25-11-2014 16:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bij de bestrijding van bevroren en besneeuwde wegen kijken bedrijfsleven en wetenschap steeds vaker naar milieuvriendelijke alternatieven voor strooizout. In het rijtje staan inmiddels bijproducten van wodka en sojasaus.

Een recente studie van de Washington State University heeft aangetoond dat gerstafval, dat vrijkomt bij de productie van wodka, een effectief strooimiddel is om te voorkomen dat wegen bevriezen. Volgens hooglerar Xianming Shi van WSU hebben alleen al de Verenigde Staten tussen de 10 en 20 miljoen kilo strooizout nodig om de snelwegen begaanbaar te houden. In Nederland houdt Rijkswaterstaat een voorraad van 200.000 ton zout aan om de winter door te komen.

Zout is goedkoop en effectief, maar de milieu-impact is groot. Zo'n 70 procent belandt uiteindelijk in waterwegen, meren en rivieren, met grote gevolgen voor flora en fauna. Volgens Shi is de lage prijs van strooizout de belangrijkste oorzaak voor het gebrek aan interesse. Behalve aan duurzame strooimiddelen werkt Shi aan de ontwikkeling van een slimme sneeuwschuiver die zelf kan bepalen hoeveel zout er nodig is om de weg vrij te houden.

In de staat Wisconsin probeerde de Japanse fabrikant van sojasaus Kikkoman de autoriteiten warm te krijgen voor het gebruik van zout afvalwater bij ijsbestrijding. Kikkoman zegt het residu op de Amerikaanse productiefaciliteit te hebben gebruikt bij het ijsvrij houden van het parkeerterrein. Na een aanvankelijke goedkeuring door de overheid, werd de vergunning toch ingetrokken uit vrees voor milieuschade.  Wel wordt het voorstel van Kikkoman verder onderzocht.

Volgens Shi is de beste ijsbestrijding vermoedelijk een combinatie van traditionele middelen als zout en strooisels met een lagere milieu-impact.

Bron: Huffington Post, Time, WSU | Foto: Marco Derksen, via Flickr