Wodka en sojasaus tegen gladde wegen

Wodka en sojasaus tegen gladde wegen

25-11-2014 16:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bij de bestrijding van bevroren en besneeuwde wegen kijken bedrijfsleven en wetenschap steeds vaker naar milieuvriendelijke alternatieven voor strooizout. In het rijtje staan inmiddels bijproducten van wodka en sojasaus.

Een recente studie van de Washington State University heeft aangetoond dat gerstafval, dat vrijkomt bij de productie van wodka, een effectief strooimiddel is om te voorkomen dat wegen bevriezen. Volgens hooglerar Xianming Shi van WSU hebben alleen al de Verenigde Staten tussen de 10 en 20 miljoen kilo strooizout nodig om de snelwegen begaanbaar te houden. In Nederland houdt Rijkswaterstaat een voorraad van 200.000 ton zout aan om de winter door te komen.

Zout is goedkoop en effectief, maar de milieu-impact is groot. Zo'n 70 procent belandt uiteindelijk in waterwegen, meren en rivieren, met grote gevolgen voor flora en fauna. Volgens Shi is de lage prijs van strooizout de belangrijkste oorzaak voor het gebrek aan interesse. Behalve aan duurzame strooimiddelen werkt Shi aan de ontwikkeling van een slimme sneeuwschuiver die zelf kan bepalen hoeveel zout er nodig is om de weg vrij te houden.

In de staat Wisconsin probeerde de Japanse fabrikant van sojasaus Kikkoman de autoriteiten warm te krijgen voor het gebruik van zout afvalwater bij ijsbestrijding. Kikkoman zegt het residu op de Amerikaanse productiefaciliteit te hebben gebruikt bij het ijsvrij houden van het parkeerterrein. Na een aanvankelijke goedkeuring door de overheid, werd de vergunning toch ingetrokken uit vrees voor milieuschade.  Wel wordt het voorstel van Kikkoman verder onderzocht.

Volgens Shi is de beste ijsbestrijding vermoedelijk een combinatie van traditionele middelen als zout en strooisels met een lagere milieu-impact.

Bron: Huffington Post, Time, WSU | Foto: Marco Derksen, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra