Proef met bio-asfalt in Zeeland

Proef met bio-asfalt in Zeeland

28-11-2014 15:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In de provincie Zeeland is een praktijkproef begonnen met biobased asfalt. De fossiele lijmstof bitumen is vervangen door het natuurlijke plakmiddel lignine.

De standaard toevoeging voor asfalt is bitumen, een aardolieproduct. De natuurlijke stof lignine zit in de celwand van planten en bomen en geeft die hun stevigheid. Lignine is bijvoorbeeld volop aanwezig in stro. Door bitumen te vervangen door een biobased grondstof daalt de CO2-uitstoot bij de productie van asfalt aanzienlijk.

De ontwikkeling van bio-asfalt is een gezamenlijk project van Wageningen UR Food & Biobased Research, Grontmij, het Asfalt Kennis Centrum (AKC) en het Zeeuwse bedrijf H4A uit Sluiskil. Die laatste partijen zijn betrokken bij de testfase van het asfalt.

De eerste proefvakken zijn aangelegd. De ontwikkelaars willen onder meer weten hoe sterk het asfalt is en hoeveel lawaai het produceert. De verwachting is dat asfalt met lignine stiller is en een lagere rolweerstand kent, waardoor auto’s er zuiniger op rijden. In 2015 wordt de proef verder uitgebreid. De experimenten duren tot eind 2015.

Toepassingen

Binnen het bedrijfsleven en de overheid bestaat veel belangstelling voor het product. Onder meer het Havenbedrijf Zeeland Seaports wil het bio-asfalt gaan gebruiken.

De eigenschappen van lignine zijn zo veelbelovend dat de Wageningen UR Food & Biobased Research een apart lignineplatform heeft opgezet. Nederlandse kennisinstellingen en het bedrijfsleven doen daarin onderzoek naar verschillende toepassingen. De stof is onder meer geschikt als basis voor lijmsoorten, plastics, biobrandstof en biochemicaliën.

Bron: Wageningen Universiteit, Zeeland Nieuws | Foto: E. Dronkert, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra