Nieuw materiaal koelt gebouwen passief

Nieuw materiaal koelt gebouwen passief

03-12-2014 07:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers aan de Stanford University hebben een materiaal ontwikkeld dat gebouwen koelt, zonder dat het energie verbruikt. De reflecterende coating straalt meer warmte uit dan hij opneemt.

Het passieve koelsysteem combineert twee op het eerste gezicht onverenigbare eigenschappen. Het reflecteert 97 procent van het invallende zonlicht en straalt tegelijkertijd de in gebouwen aanwezige warmte uit. Kantoren en woningen koelen daardoor vanzelf af, ook in de volle zon.

De koelspiegel is opgebouwd uit zeven dunne lagen van glas, silicium en de halfgeleider hafniumoxide. Shanhui Fan, ontwikkelaar van het materiaal, verwacht dat zijn vinding de noodzaak voor actieve koelsystemen grotendeels kan wegnemen. Zijn onderzoeksgroep wil de technologie geschikt maken voor bestaande productieprocessen van glascoatings.

Radiatie

Koeling met warmtestraling werkt normaal gesproken alleen 's nachts. De buitenlucht is dan koeler dan het gebouw. Bijzonder aan de nieuwe koelspiegel is dat gebouwen er midden op de dag, in direct zonlicht, mee gekoeld kunnen worden. De onderzoekers wisten het experimentele paneel op een zonnige dag af te koelen tot bijna vijf graden onder de omgevingstemperatuur.

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: TechnologyReview | Foto: Simon & His Camera, via Flickr

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra