Duurzame scholenbouw betaalbaar

Duurzame scholenbouw betaalbaar

02-12-2014 15:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Volgens een financiële analyse naar duurzaam gebouwde scholen vallen de kosten mee. Toekomstige projecten kunnen profiteren van bestaande kennis.

Dit stelt AHB Consultancy. Het bedrijf voerde in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een financiële analyse uit van zes nieuwbouwprojecten van zeer energiezuinige en energieneutrale schoolgebouwen. RVO wil schoolbesturen en gemeenten inzicht geven in de kosten van de realisatiefase, de financiering en de exploitatie.

Kosten

Zowel de stichtingskosten als de bouwkosten liggen boven de huidige VNG-normvergoeding. Binnen de norm is het echter onmogelijk een school te bouwen die aan alle wettelijke eisen voldoet, stelt Bureau Documentatie Bouwwezen (BDB) in het rapport. Volgens BDB moet de vergoeding met 26 procent omhoog. In dat geval vallen de schoolgebouwen binnen de norm.

Daarnaast verdienen de scholen de meerkosten deels of zelfs geheel terug in de exploitatiefase, gedurende een periode van minstens 20 jaar. Dit is te danken aan de lage kosten voor energie, schoonmaak en onderhoud. De hoge stichtingskosten zijn mede het gevolg van extra onderzoek en advies in verband met de innovatieve aard van de gebouwen. Toekomstige projecten kunnen echter teruggrijpen op bestaand onderzoek en zo de kosten verder terugdringen.

Frisse Scholen

De zes onderzochte scholen zijn gebouwd als onderdeel van het Frisse Scholen programma van RVO. Doel van het project is om het binnenmilieu van scholen te verbeteren en het energieverbruik te verminderen. De analyse betreft Plein Oost in Haarlem, Focus-Huygens in Heerhugowaard, Het Klaverblad in Amsterdam, Multifunctioneel Centrum (MFC) in Westergeest-De Triemen, IKC Zeeburgereiland in Amsterdam en Brede School Houthaven in Amsterdam.

Bron: AHB Consultancy | Foto: Frankjuarez, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra