10-12-2014 13:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De renovatie van een kantorencomplex van netbeheerder Liander vindt plaats op de eerste energiepositieve bouwplaats van Nederland.

Op de bouwplaats in Duiven wordt meer energie opgewekt dan verbruikt. Dit is het resultaat van de installatie van 500 zonnepanelen. Dat gebeurde al tijdens de eerste bouwfase.  Ook na ingebruikname levert het innovatieve kantorencomplex meer elektriciteit dan het pand nodig heeft. De stroom van de 6700 zonnepanelen op het kantoor van Liander gaat naar gebouwen in de omgeving.

Hergebruik

Dit levert één van de in totaal drie beoogde BREEAM innovatiepunten op. Ook op het gebied van materiaalgebruik ligt de duurzaamheidslat hoog.Tijdens de renovatie is 85 procent van de oude constructies geschikt gemaakt voor hergebruik. Een BaOpt ventilatiesysteem, opblaasbare zonwerende EFTE daglichtkoepels, een warmte-koude opslagsysteem, en een groene gevel met internetgestuurde plantverzorging dragen bij aan de duurzame aard van het vooruitstrevende project.

De realisatie van het project ligt in handen van een consortium onder leiding van bouwconcern VolkerWessels Vastgoed en architenctenbureau RAU. Medewerkers van Liander betrekken medio 2015 hun nieuwe werkplek, zo’n twee jaar na het begin van de renovatie.

Bron: Cobouw | Foto: Thomas Heye, Boele van Eesteren