Vastgoedportefeuille pensioenfonds ABP groener

Vastgoedportefeuille pensioenfonds ABP groener

17-12-2014 15:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse pensioenbeheerder ABP wil zijn vastgoed zoveel mogelijk verduurzamen. Over 2013 bespaarden de gebouwen waarin het fonds investeert bijna 580 gigawattuur aan energie.

Dat blijkt uit de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB). Verspreid over Europa, Amerika, Azië en Australië heeft ABP in totaal ongeveer € 28 mrd aan gebouwen in de boeken staan. De vorig jaar gerealiseerde reductie in energieverbruik van 579.000 megawattuur bespaart ruim 300 miljoen kilo CO2. Volgens ABP is dat vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 125.000 personenauto’s. Ten opzichte van 2012 bespaarde het vastgoed verder 26,7 miljard liter water.

 

GRESB

 

Samen met het Nederlandse pensioenfonds PGGM en de Universiteit van Maastricht nam ABP in 2009 het initiatief voor de Global Real Estate Sustainability Benchmark. Het doel van de benchmark is het aanmoedigen van duurzaam ondernemen en beleggen in de vastgoedsector. Ongeveer 40 procent van alle broeikasgsasuitstoot is te relateren aan vastgoed de bouw ervan.

Een groot deel van de Nederlandse pensioenfondsen en verschillende internationale vastgoedpartijen rapporteren inmiddels jaarlijks aan de GRESB. Opvallend is dat vooral de Australische en Nieuw Zeelandse fondsen gemiddeld hoog scoren in de benchmark van 2014.

Bron: ABP | Foto: reeser, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra