Wolkenkrabber Jakarta energieneutraal met windmolen

Wolkenkrabber Jakarta energieneutraal met windmolen

06-01-2015 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In Jakarta is de bouw van de Pertamina Tower gestart. De kantoortoren wekt zijn eigen energie op, onder andere met een windturbine te midden van de hoogste verdiepingen.

De bovenste verdiepingen van het ruim 500 meter hoge gebouw staan uit elkaar. Daar tussen ontstaat een soort trechter die de krachtige wind op de grote hoogte nog eens versterkt. Verticale windturbines wekken hieruit een aanzienlijk deel van de elektriciteit voor het gebouw op. Doordat er rondom Jakarta veel vulkanische activiteit is, kan het gebouw ook energie onttrekken uit aardwarmte.

De toren en de omliggende gebouwen zijn verder voor een groot deel bekleed met zonnepanelen. Deze wekken niet alleen stroom op maar geven ook schaduw. Daardoor is minder stroom nodig voor airconditioning. Tegelijkertijd is de toren zo ontworpen dat zoveel mogelijk daglicht doordringt in het gebouw.

Pertamina

De energieneutrale wolkenkrabber zal bij de oplevering in 2020 ruimte bieden aan 20.000 werknemers van energiebedrijf Pertamina. Dit staatsbedrijf van Indonesië baat de olie- en gasbronnen van het land uit.

Het 99 verdiepingen tellende nieuwe kantoor zal dus zelf grotendeels onafhankelijk zijn van fossiele energie. De energieneutrale ambitie van Pertamina komt deels voort uit de MVO-doelstellingen van het ebdrijf. Het onbetrouwbare elektriciteitsnet in Indonesië maakt een zelfvoorzienend kantoor nog aantrekkelijker.

De Pertamina Tower is ontworpen door architectenbureau Skidmore, Owings & Merrill. Dit bureau tekende ook de Burj Khalifa in Dubai. Met bijna 830 meter is dit gebouw sinds 2010 de hoogste wolkenkrabber ter wereld.

Bron: GreenbuildingElements, Phys.org | Foto's: SOM

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra