Uniwarm presenteert vloer als passieve warmte-accu

Uniwarm presenteert vloer als passieve warmte-accu

07-01-2015 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Met fase-overgangsmaterialen is in een klein volume veel warmte op te slaan. Een klimaatvloer op basis van deze materialen bespaart tot 50 procent op verwarming.

De vloer houdt, bij schommelingen in de buitentemperatuur, de binnentemperatuur stabiel. Per kilo slaan PCMs, zogeheten phase change materials, in de vloer net zoveel warmte op als 30 kilo beton. De vloerelementen nemen boven de 23 graden Celsius warmte op. Zakt de temperatuur onder de 23 graden dan geven de vloerdelen de gebufferde warmte weer vrij.

Uniwarm, leverancier van systemen voor wand, vloer en plafondverwarming, presenteert de klimaatvloer op 21 januari in Rotterdam bij het Innovatiecentrum Duurzaam bouwen. Met toepassing van de vloerelementen is veel minder actieve verwarming of koeling nodig. Ook klimaatbeheersingsinstallaties zijn volgens Uniwarm 50 procent kleiner uit te voeren.

 

Fase-overgang

 

PCMs veranderen van fase bij een specifieke temperatuur. Gewoon water verandert bij nul graden van ijs in vloeibaar water. Hoewel de temperatuur tijdens het smelten gelijk blijft, vergt de fase-overgang veel energie. Veel meer dan het opwarmen van eenzelfde hoeveelheid ijs van -5 tot 0 graden Celcius.

Andere materialen, zoals paraffine en verschillende zoutoplossingen, veranderen van fase rond kamertemperatuur. Als onderdeel van vloeren, muren of plafonds zijn ze inzetbaar voor het reguleren van het binnenklimaat in kantoren en woningen. De PCMs veranderen van fase, maar de bouwdelen waarin ze zijn verwerkt behouden hun sterkte.

Het project ‘varende warmte’ van ECN en energieadviesbureau DWA maakt gebruik van hetzelfde principe. In dit geval gaat het om een fase-overgangsmateriaal bij temperaturen tussen de 80 en 90 graden Celcius. Met boten transporteren de partners in dit project industriële restwarmte voor gebruik in een woonwijk elders aan het water. De PCMs fungeren hier zowel als warmte-accu als transportmedium.

Bron: Technisch Gebouwbeheer | Foto: Martin Pettitt, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra