Slim getint raam zorgt voor eigen stroom

Slim getint raam zorgt voor eigen stroom

08-01-2015 11:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wetenschappers van de Nanyang Technological University in Singapore hebben een zelftintend raam ontwikkeld dat tevens stroom opslaat.

Het zelfvoorzienende raam bevat een vloeibaar elektrolyt met zuurstof dat is gevangen tussen twee glasplaten. Die zijn gecoat met indium-tinoxide, een transparant materiaal dat onder meer is verwerkt in displays van smartphones en televisies.

Eén van de glasplaten is voorzien van een tweede laag met het pigment Pruisisch blauw. De andere glaslaag is verbonden met een dunne strip aluminium. Beide platen zijn verbonden met een elektronische circuit. Als het contact wordt verbroken, ontstaat een chemische reactie tussen het pigment en de zuurstof. Het raam kleurt dan blauw. Door het circuit te sluiten ontlaadt de accu. Het raam keert zo weer terug in de oorspronkelijke transparante staat.

Besparingen

Standaard getinte ramen in de markt zijn ofwel permanent gekleurd of hebben een externe stroombron nodig. Volgens de wetenschappers bespaart het nieuwe getinte glas aanzienlijk op de kosten voor koeling en verlichting, terwijl er geen additionele elektriciteit voor nodig is.

Het NTU-team zoekt partners om de innovatieve technologie op de markt te brengen. De belangrijkste klanten zijn architecten en aannemers, gespecialiseerd in duurzame, energie-efficiënte bouw.

Volgens de wetenschappers is de opgeslagen elektriciteit ook bruikbaar voor elektronica met een laag energieverbruik, zoals LED-lampjes.

Bron: NTU | Foto: NTU

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra