Dutch Windmill duurzame trekpleister Rotterdam

Dutch Windmill duurzame trekpleister Rotterdam

14-01-2015 11:50 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het cirkelvormige gebouw The Dutch Windmill wekt zelf elektriciteit op met vernieuwende windtechnologie van de TU Delft.

Architectenbureau Doepel Strijkers legt nu de laatste hand aan het ontwerp. De ontwikkelaars willen het plan binnen tien jaar realiseren. Naar schatting zal De Dutch Windmill dagelijks 20.000 bezoekers trekken. Projectleider Lennart Graaff: "De hele stad zal profiteren van de toeristische impuls.”

De windmolen die in het 170 meter hoge gebouw is verwerkt is eigenlijk geen molen. Het EWICON-concept van de TU Delft bevat geen bewegende delen. Het wekt geruisloos en nagenoeg onderhoudsvrij elektriciteit op uit wind. Deze innovatieve windenergieconverters zijn in de buitenste ring van de Dutch Windmill verwerkt.

Binnen die ring gaan liftcabines op en neer naar het restaurant in de top van het gebouw. In het project is er verder ruimte voor een hotel, appartementen, winkels en kantoren. "Het gebouw zelf is ook duurzaam, het is ontworpen voor hergebruik en het wordt gebouwd met materialen afkomstig uit de haven en de omliggende staalindustrie", aldus architect Duzan Doepel.

EWICON

De windmolen zonder bewegende delen is ontwikkeld aan de TU Delft. De EWICON, Electrostatische WIndenergie CONvertor, bestaat uit verschillende roosters waarop een spanning is aangebracht. Elektrisch geladen waterdruppels waaien door deze roosters en wekken zo stroom op.

Bekijk een filmpje met uitleg over het EWICON-concept op Youtube:

Bron: De Architect | Foto: Dutch Windmill

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra