Arnhem verwarmt met stadswarmte uit Duiven

Arnhem verwarmt met stadswarmte uit Duiven

22-01-2015 17:13 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het afval- en energiebedrijf AVR uit Duiven levert nu ook warmte aan de buurgemeente Arnhem.

De koppeling tussen de warmteleidingen van Duiven, Westervoort en Arnhem is vijf kilometer lang en transporteert maximaal 30 megawatt thermisch vermogen. Dat is voldoende voor 4.000 woningen en 100 bedrijven. De uitbreiding van de stadsverwarming is is een initiatief van energieleverancier Nuon.

Volgens Annemieke Traag, gedeputeerde van de provincie Gelderland sluit het project goed aan bij de ambities van het provinciebestuur. "Dergelijke samenwerkingen zijn van groot belang voor het milieu en een stimulans voor de economie in onze regio."

CO2-uitstoot

Bedrijven en woningen in Duiven en Westervoort kregen al sinds 1985 warmte uit de afvalenergiecentrale van de AVR. Met de uitbreiding naar Arnhem bedient de warmteproducent nu een equivalent van 14.000 huishoudens.

Met de investering is een bedrag van € 19 mln gemoeid. De uitbreiding van het warmtenet scheelt volgens de energieleverancier aanzienlijk in de uitstoot van CO2 en fijnstof.

Afvalwarmte

Het afvalenergiebedrijf AVR zet huishoudelijk afval en de reststromen van bedrijven om in elektriciteit, warmte en stoom. De elektriciteit levert het bedrijf aan het net. De stoom en warmte gaat via geïsoleerde leidingen naar verbruikers in de directe omgeving.

De leveringszekerheid van het stadswarmtenet is gegarandeerd dankzij een groot buffervat. Met liefst 1,2 miljoen liter water is er ook op piekmomenten voldoende warmte voor alle aangesloten gebruikers.

Bron: Vereniging Afvalbedrijven | Foto: Geoffrey Gallaway, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra