Chinees bedrijf print flat in 24 uur

Chinees bedrijf print flat in 24 uur

26-01-2015 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

China heeft de primeur van het eerste 3D-geprinte flatgebouw ter wereld. Het project van bouwbedrijf WinSun duurde slechts 24 uur.

Het pand op een bedrijventerrein in de oostelijke stad Suzhou telt vijf verdiepingen met een totale oppervlakte van 1100 vierkante meter. De muren van het pand zijn hol, zodat er voldoende ruimte is voor isolatiemateriaal en bekabeling.

WinSun sloopte een bestaand gebouw en vermaalde het puin tot nieuw bouwmateriaal. In de mix zit verder industrieel afval, sneldrogend cement en een speciale verharder die de snelle bouw mogelijk maakt. Het bedrijf beschrijft het productieproces als het glazuren van een cake. De muren bestaan uit tientallen lagen geprint beton.

Besparingen

De 3D-printer is 6,6 meter meter hoog, 10 meter breed en 40 meter lang. De grote onderdelen van het pand zijn gemaakt in de fabriek in Shanghai. Op de lokatie zelf zijn ze met stalen verbindingsstukken in elkaar gezet. Volgens Win Sun bespaart de 3D-geprinte flat 20 tot 60 procent bouwafval en is de productietijd 50 tot 70 procent lager. Daarnaast zou het bouwproces tot 80 procent op arbeidkosten besparen.

WinSun bouwde vorig jaar al tien huizen met de 3D-printer. Het bedrijf wil zich verder specialiseren in geprinte wolkenkrabbers en bruggen. De bouw van honderd eigen recyclinginstallaties voor bouwafval moet eventuele grondstoffentekorten opvangen.

In Amsterdam werkt architectenbureau DUS aan een 3D-geprint grachtenpand, Anders dan het Chinese record, bouwen de Amsterdammers wel ter plaatse, maar de bouw neemt aanzienlijk meer tijd in beslag. Het bureau verwacht drie jaar nodig te hebben.

Bron: WinSun, De Tijd, Time | Foto: WinSun

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra