Efficiënte lift bespaart fors op energieverbruik

Efficiënte lift bespaart fors op energieverbruik

29-01-2015 15:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Liften en roltrappen nemen 2 tot 5 procent van het totale energieverbruik in een gebouw voor hun rekening. Energiezuinig afstellen kan tot 40 procent besparen.

Ook zonder hoge investeringskosten is veel winst te behalen. Bijvoorbeeld door de kabels te vervangen of door in de daluren het licht en de ventilatie in liften uit te zetten. Intelligente besturingssoftware voorkomt dat liften doelloos omhoog en omlaag zoeven en verkort de wachttijd voor de passagiers. Dat kan tot 40 procent energiebesparing opleveren.

Dat blijkt uit een studie de Amerikaanse Raad voor een Energie-efficiënte Economie (ACEEE). Het onderzoek is gedaan in samenwerking met UTC Building and Industrial Systems, de moedermaatschappij van liftfabrikant Otis.

Standaarden

In een willekeurig gebouw staan liften en roltrappen vaker stil dan dat ze in gebruik zijn. Tijdens piekmomenten, als mensen massaal een gebouw binnenkomen of verlaten, kan het stroomverbruik oplopen tot 50 procent van het totaal.

Volgens de Raad is de technologie voor meer energie-efficiëntie beschikbaar. Sommige nieuwe liftsystemen zijn tot 70 procent efficiënter. Het ontbreekt echter aan erkende standaarden om de efficiëntie van verschillende typen en merken te meten en te waarderen. Dat maakt het voor bouwbedrijven moeilijk de voordelen te bepalen tijdens renovaties of bij de aankoop van nieuwe liften.

Bron: ACEEE | Foto: jlwelsh, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra