Lichtdoorlatende warmte-accu als gevel

Lichtdoorlatende warmte-accu als gevel

04-02-2015 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers van de TU Delft en TU Eindhoven ontwikkelen een draaibaar bouwelement dat helpt energie te besparen. Het maakt gebruik van faseveranderend materiaal.

Het smelten en stollen van fase-overgangsmaterialen, phase change materials of PCM, vergt veel energie. In een compact bouwelement kunnen deze materialen daarom veel warmte opslaan. Aan de Technische Universiteiten van Delft en Eindhoven zijn gevelelementen ontwikkeld op basis van een PCM met een smelttemperatuur van ongeveer 25 graden. Dat meldt de website Cobouw.

Het prototype is voorzien van een PCM-laag van 5 centimeter die die de warmte opslaat. Daaroverheen ligt een deklaag die licht- en warmtestraling reflecteert. Het bouwelement is draaibaar. Dit houdt in de winter de warmte binnen en reflecteert warmte in de zomer. Een gebouw dat aan de zuidkant is bedekt met dit materiaal kan 40 procent energie besparen, blijkt uit simulaties van de TU Delft.

Prototypes

Bijzonder aan het systeem is verder dat het licht doorlaat. In gesmolten toestand laat het bijna een derde van het binnenvallende licht door. In vaste toestand iets meer dan 3 procent. Het systeem is daarmee niet direct een alternatief voor een raam, maar laat wel extra daglicht binnen.

Op de bouwbeurs in Utrecht toont het onderzoeksteam van de beide universiteiten enkele prototypes. Eerder presenteerde het Nederlandse bedrijf Uniwarm een vloer op basis van PCM-materialen.

Bron: Cobouw, 3TU | Foto: Heribert Pohl, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra