Amsterdam en Rotterdam in top 5 duurzame steden

Amsterdam en Rotterdam in top 5 duurzame steden

05-02-2015 11:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Amsterdam en Rotterdam staan in de top 5 van de duurzaamste steden ter wereld. Dat blijkt uit een rangschikking van ingenieursbureau Arcadis.

Van de 50 wereldsteden en hun duurzaamheidsprestaties scoort Frankfurt het best. Amsterdam en Rotterdam bezetten plek 4 en 5.

Arcadis presenteert de stedenindex dit jaar voor het eerst. “Inzicht in de duurzaamheid van een stad vereist begrip van de prestaties op het vlak van people, planet en profit,” zegt John Batten, Global Cities Director van Arcadis in een persbericht. “Alleen door die aspecten inzichtelijk te maken, kunnen stadsbestuurders de juiste prioriteiten stellen op weg naar stedelijke duurzaamheid.”

Koplopers

Frankfurt pakte de koppositie onder meer door economische groei te combineren met minder milieu-impact. De CO2-uitstoot is sinds 1990 met 15 procent gedaald, terwijl de economie van de stad in dezelfde periode groeide met 50 procent. Ook de goede faciliteiten voor fietsers en het feit dat een derde van de stad uit groen bestaat, heeft bijgedragen bij aan de hoge score.

Amsterdam dankte zijn topnotering aan de goede onderwijsvoorzieningen. De stad scoorde veel punten met de twee universiteiten. Ook wat betreft bereikbaarheid sprong Amsterdam er uit, mede dankzij de luchthaven Schiphol.

Rotterdam loopt wereldwijd voorop in de categorie bewonerswelzijn. Arcadis roemt de stad vanwege de goede balans tussen werk en privé. Ook de beschikbaarheid van betaalbare woningen op aantrekkelijke locaties telde mee. 

People, planet, profit.

Ardacis nam 50 grote steden op in het onderzoek, verspreid over 31 landen. De top tien bestaat uit zeven Europese steden en drie steden in Azië. De Nederlandse steden moeten naast Frankfurt ook London en Copenhagen voor zich dulden.

Het bedrijf maakte de ranglijst op basis van behaalde resultaten en beleidsplannen van de verschillende gemeentebesturen. In het onderzoek is onder meer de beschikbaarheid van onderwijs, inkomensgelijkheid, luchtkwaliteit en gebruik van hernieuwbare energiebronnen meegenomen. Daarnaast speelden de kosten mee van levensonderhoud en arbeidsproductiviteit van de inwoners.

Bron: Arcadis, De Ingenieur, AD | Foto: Moyan Brenn, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra