Behangmotiefjes van zonnecellen

Behangmotiefjes van zonnecellen

06-02-2015 13:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Finse VTT onderzoekscentrum heeft een methode ontwikkeld voor massaproductie van organische zonnepanelen. Het instituut stelt voor de dunnefilmzonnecellen ook binnen te gebruiken.

Met de Finse printtechniek is het mogelijk decoratieve patronen te maken. Tot nu toe konden producenten van organische zonnecellen alleen in rechte banen printen. De onderzoekers denken de flexibele zonnepanelen zo goedkoop te kunnen maken dat gebruik binnenshuis binnen handbereik komt.

Daarmee is ook energie uit kunstmatige verlichting terug te winnen. Verwerkt in behang, als vitrage of als onderdeel van reclame-uitingen, wekken de zonnecellen tot 10 watt per vierkante meter op. Dat is voldoende om sensoren of kleine gadgets volledig van energie te voorzien.

Perovskiet

Nu de Finse onderzoekers de printtechnologie voor organische zonnecellen uitgewerkt hebben, kijken ze verder naar toepassing van perovskiet. Het anorganische kristalmateriaal is de laatste jaren in opmars als alternatief voor silicium in zonnepanelen.

Met geprinte perovskietzonnecellen verwachten de onderzoekers een vijf keer hogere opbrengst te behalen. Bovendien zijn dan ook de materiaalkosten nog eens tot tien keer lager.

Bron: IEEEspectrum, VTT | Foto: Antti Veijola, via VTT

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra