Voetgangersbrug optimaal ontworpen door computer

Voetgangersbrug optimaal ontworpen door computer

10-02-2015 11:31 | Door: Thijs ten Brinck

Ingenieursbureau Movares en de Technische Universiteit Eindhoven hebben samen een innovatieve voetgangersbrug ontworpen. Evolutie-imiterende software reduceert het materiaalgebruik.

Dat vertelt architect Peter Heideman van Movares in Cobouw. Een softwarepakket op basis van Evolutionary Structural Optimization heeft de betonnen voetgangersbrug zelfstandig geconstrueerd. Na het bepalen van de uitgangspunten, berekent de software de optimale vorm.

Het digitale ontwerp is nu vertaald naar een schaalmodel op halve grootte en uitgefreesd uit piepschuim. Deze mal is vervolgens gevuld met ultrahogesterktebeton. Het resultaat is deze week te zien op de BouwBeurs in Utrecht.

Evolutie

De constructiesoftware volgt een algoritme dat lijkt op evolutie. Onze botten zijn in miljoenen jaren geëvolueerd tot een sterke, maar tegelijkertijd lichte structuur. De computer doet dat een stuk sneller en berekent een materiaalzuinige maar robuuste vorm voor een bouwwerk.

Industrieel ontwerpers en de autobranche gebruiken de ontwerpmethode al langer. De Nederlandse ontwerper Joris Laarman verwierf enkele jaren geleden internationale erkenning met een serie meubels die door een evolutionair algoritme ontworpen zijn.

Bekijk een filmpje over het Bone Furniture project van Joris Laarman.

Bron: Cobouw | Foto: Vector Open Stock, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra