Groenten verbouwen in beursgebouw RAI

Groenten verbouwen in beursgebouw RAI

11-02-2015 17:39 | Door: Thijs ten Brinck

Het nieuwe congresgebouw Amtrium in de Amsterdam RAI heeft een dubbele glazen zuidgevel, waarin tomaten, peulvruchten en kruiden groeien. Het Amtrium is finalist voor de Vernufteling 2015.

De glazen kas aan de zuidzijde van het gebouw heeft ook een belangrijke functie in het klimaatbeheer van het gehele gebouw. “Wij vonden dat dit ontwerp heel geschikt was voor een zogeheten Trombemuur,” zegt Pieter van der Palen, projectmanager van ingenieursbureau Nelissen in tijdschrift De Ingenieur. De dubbele gevel vangt zonnewarmte in om de lucht in het gebouw te verwarmen.

Een betonnen muur achter de glazen kas dient als thermische massa. De muur slaat de warmte op en geeft deze gefaseerd af, tot ver in de avond. Is het te warm, dan dient de kas als zonneschoorsteen. Warme lucht uit het gebouw kan dan via de groeiende planten direct naar buiten.

Benthem Crouwel Architecten ontwierp de nieuwe vleugel in het congrescentrum. Onlangs is het Amtrium bouwkundig opgeleverd. De Amsterdam RAI neemt het nieuwe congresgebouw 1 mei 2015 in gebruik.

De Vernufteling 2015

Het Amtrium is een van de negen finalisten van De Vernufteling. Veel projecten in deze wedstrijd voor ingenieursprojecten hebben een impact op duurzaamheid. Naast de groentekas in de RAI zijn onder andere ook de kantelsluis van Royal HaskoningDHV, de brandstofbesparende Hull Vane voor schepen en het bellenscherm voor de scheiding van zoet en zout water in Zeeland genomineerd. De winnaar wordt op 18 maart, tijdens de Dag van de Ingenieur, bekend gemaakt.

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: De Ingenieur | Foto: Franklin Heijnen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra