Op drie niveaus ongehinderd fietsen in Londen

Op drie niveaus ongehinderd fietsen in Londen

13-02-2015 07:45 | Door: Thijs ten Brinck

Het wereldwijd opererende architectenbureau Gensler wil ongebruikte metrotunnels Londen openstellen voor fietsers. Ook Royal HaskoningDHV werkt aan fietspaden in de Britse hoofdstad.

Londen verwacht dat het aantal inwoners in 2030 is toegenomen tot tien miljoen. Die miljoenen mensen pakken steeds vaker de fiets. Op middellangetermijn verwacht het gemeentebestuur aan 400 procent meer fietsers ruimte te moeten geven.

“Die enorme bevolkingsaantallen vragen om creatieve oplossingen. We moeten het potentieel van de infrastructuur maximaal benutten,” zegt directeur Ian Mulcahey van Gensler London. “Ons voorstel brengt een vergeten stuk van de stad terug onder de aandacht. We kunnen ongebruikte metrotunnels snel en simpel toevoegen aan de infrastructuur.”

Fietsnetwerk

Het London Underline Project van Gensler ontving van burgemeester Boris Johnson onlangs de prijs voor het beste conceptuele project tijdens de London Planning Awards.

Naast Gensler hopen ook andere grote partijen bij te dragen aan een nieuwe infrastructuur voor fietsers. Architectenbureau Foster + Partners zoekt de oplossing in de hoogte. Het bedrijf stelt voor boven de spoorwegen en sneltramrails fietssnelwegen aan te leggen.

Het Nederlandse Royal HaskoningDHV heeft als enige al een opdracht binnen voor de ontwikkeling van veilige fietspaden. Het ingenieursbureau levert in mei dit jaar de eerste van ruim dertig fietssnelwegen op. Die fietspaden liggen gewoon op het maaiveld. Ze lopen door parken, langs kanalen en door rustige woonwijken. Als alle plannen doorgaan kunnen de inwoners van Londen straks op drie manieren de stad doorkruisen.

Bekijk een filmpje over Genslers Underline Project:

Bron: Gensler, Guardian, Royal HaskoningDHV | Foto: martin_vmorris, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra