Duurzame prefab-bouw ook voor kleine woningen

Duurzame prefab-bouw ook voor kleine woningen

16-02-2015 08:15 | Door: Willemien Groot

Het Duitse architectenbureau Weingartner Architects heeft een prefab flatgebouw ontworpen voor kleine appartementen. 

Het architectenbureau wil met het concept aantonen dat duurzame prefab-bouw ook voor kleinschalige projecten haalbaar en duurzaam is. De Woodscraper II bestaat uit negen afzonderlijke appartementencomplexen die ogenschijnlijk ongeorganiseerd boven elkaar staan. Het gebouw is voor 70 procent opgetrokken uit hout.

De blokken met 15 aaneengeschakelde appartementen zijn verbonden door een centrale betonnen zuil. De centrale kern biedt ruimte aan vijf liften, het noodtrappenhuis en leidingen voor water en elektra. De appartementen zelf variëren in grootte tussen de 60 en 95 vierkante meter.

 

Zelfvoorzienend

 

Het pand is geheel zelfvoorzienend met ingebouwde windturbines en zonnepanelen. De flats maken verder gebruik van een warmte-krachtstation en zijn voorzien van automatische warmteterugwinning. Het dak van elk complex biedt daarnaast ruimte aan een tuin en een terras.

De woonblokken worden geprefabriceerd om te besparen op de bouwkosten. Pas als de appartementen zijn verkocht, begint de bouw van het complex. Volgens het bureau verlaagt die aanpak het risico voor alle partijen. Bovendien verloopt het bouwproces veel sneller als de koop eenmaal is gesloten.

 

Verspilling

 

Weingartner zegt dat prefab-bouw verspilling van bouwmaterialen vermindert. De milieu-impact van het bouwproces is daardoor kleiner. Het bureau baseert die aannames uit het Australische project Castlemain PassivHaus, van het Australische bureau Carbonlite. Het duurde slechts tien dagen om de woning van slechts 39 vierkante meter te bouwen.

Het totale energieverbruik van het PassivHaus is slechts 15 kilowattuur per vierkante meter per jaar, inclusief verwarming, elektriciteit en warm water. Het verbruik is grotendeels gedekt door zonnepanelen.

Bekijk het filmpje over de Woodscraper II:

 

Bron: Weingartner Architects, Sourceable | Foto: Weingartner Architects

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra