Slimme airconditioning achtervolgt gebruiker

Slimme airconditioning achtervolgt gebruiker

23-02-2015 09:45 | Door: Thijs ten Brinck

MIT presenteert een prototype van een energiezuinige airco. Het Cloud Cast systeem koelt alleen als er daadwerkelijk mensen aanwezig zijn. Ook als ze slechts voorbijlopen.

Het Cloud Cast systeem bestaat uit een rooster van aluminium pijpen die uit een plafond steken. Als er iemand voorbij loopt, sproeit hieruit een dunne mist. Op plaatsen waar het én warm én vochtig is, ervaart niet iedereen dit als prettig. In hete, droge gebieden geeft het welkome verkoeling.

Architect Carlo Ratti presenteert zijn vinding in Dubai. Het systeem zou veel water en energie besparen. Het betreft echter nog wel een prototype.

Senseable City

Cloud Cast is een project van MIT’s Senseable City Lab. Dit initiatief werkt aan smartcity-toepassingen. Het project probeert alledaagse zaken efficiënter en comfortabeler te maken met sensoren en data. Eerder presenteerde Cloud Cast een systeem om doorstroming op autowegen te versnellen. Als auto’s slimmer worden, zijn er geen stoplichten meer nodig.

Een ander project van Senseable-City richt zich juist op het verwarmen van individuen. Het local-warmingsysteem gebruikt infraroodspotjes, die mensen op kantoor of in een menigte precies de gewenste warmte toestralen.

Bekijk een TEDx-talk over het Local Warming systeem:

Bron: Gizmodo | Foto: Carlo Ratti, cropped by DuurzaamBedrijfsleven

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra