Dubai en Abu Dhabi: smart cities in de woestijn

Dubai en Abu Dhabi: smart cities in de woestijn

18-02-2015 17:01 | Door: Willemien Groot

Abu Dhabi en Dubai hebben grootse plannen om de emiraten om te vormen tot smart cities. De nadruk ligt op toegankelijk openbaar vervoer en hernieuwbare energie.

Abu Dhabi heeft zijn doelstellingen voor hernieuwbare energie naar boven bijgesteld. In 2020 moet het aandeel hernieuwbare energie in de totale mix 7 procent zijn. Tien jaar later is dit toegenomen tot 15 procent. Daarnaast investeert het emiraat in openbaar vervoer, ontwikkeling van de openbare ruimte en natuurbehoud.

Dubai investeert in de bouw van zonnepanelen op huizen en kantoren. Ten zuiden van Dubai is de bouw van het grootste zonnepark in de regio begonnen. De bouw van de DEWA 13-installatie met een geïnstalleerd vermogen van 13 megawatt, is slechts de eerste fase van een enorm project van FirstSolar. Het park groeit de komende jaren uit tot een zonnecentrale van 1 gigawatt met een oppervlak van 40 vierkante kilometer.

Onderdeel van maatregelen tegen water- en energieverspilling is de renovatie van 30.000 verouderde gebouwen.

Kunstmatige intelligentie

Ook Dubai wil de infrastructuur voor openbaar vervoer sterk verbeteren. Nieuwe bussen moeten geschikt zijn voor ouderen en mensen met kinderen. Investeringen in het OV zijn belangrijker dan de aanleg van nieuwe wegen en tunnels. Indien nodig wil het stadsbestuur de wet wijzigen om de toename van het particuliere autoverkeer aan banden te leggen.

De stadsontwikkelaars van Abu Dhabi en Dubai presenteerden de plannen in hun UAE Smart Cities Outlook. In de smart city Dubai komt in de visie van het emiraat de bevolking niets tekort en wordt het echte werk gedaan door robots en kunstmatige intelligentie. De economie en bouwactiviteiten in de golfstaatjes leunen overigens voor een groot deel op de inzet van gastarbeiders.

Bron: The National, Zawya, FirstSolar, UAE Smart Cities Outlook | Foto: FirstSolar

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra