Waarom Barcelona de slimste stad ter wereld is

Waarom Barcelona de slimste stad ter wereld is

19-02-2015 12:22 | Door: Willemien Groot

Barcelona is uitgeroepen tot Smart City 2015. De Spaanse stad scoort het beste op onder meer smart grids en verkeersmanagement.

Dat blijkt uit een rapport van het Britse onderzoeksbureau Juniper Research. New York, Londen, Nice en Singapore completeren de top 5.

Barcelona heeft volgens Juniper technologische ontwikkelingen het beste opgepakt om zijn infrastructuur voor energie en mobiliteit aan te passen. Onder meer met duurzame initiatieven voor de ontwikkeling van smart grids, verkeersmanagement en straatverlichting.

Succesvol

De stad investeert verder in milieuprojecten en sociale samenhang. Het technologische kennisniveau is hoog. Volgens de opstellers van het rapport geldt de aanpak van Barcelona als succesvol voorbeeld voor andere steden.

New York en Londen bezetten plaats twee en drie. Die twee miljoenensteden scoren eveneens hoog op technologie, maar zouden nog meer kunnen doen aan projecten met een hoge milieu-impact.

Smart grids

Juniper Research hecht veel waarde aan de ontwikkeling van smart grids. Dat zijn de nieuwe elektriciteitsnetwerken die zijn ingericht op onder meer een hoog aanbod van lokaal opgewekte stroom. Volgens het onderzoeksbureau leveren smart grids tegen 2019 een jaarlijkse energiebesparing op van $ 10,8 mrd.

De verminderde CO2-uitstoot die dat oplevert, is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van 130 miljoen vaten olie per jaar. Het onderzoeksbureau ontdekte verder dat overal ter wereld overheden de mogelijkheden van de smart city onderzoeken.

Bron: Juniper Research | Foto: Jose Hidalgo, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra