Vuurtoren van composiet bespaart 20 procent CO2

Vuurtoren van composiet bespaart 20 procent CO2

19-02-2015 13:33 | Door: Willemien Groot

Valencia krijgt een vuurtoren geheel opgebouwd uit composiet. Met zonnepanelen en een verticale windmolen is het havenlicht geheel zelfvoorzienend.

De wereldprimeur staat op naam van het Spaanse bedrijf Acciona en het Havenbedrijf van Valencia. Acciona heeft het composiet speciaal ontwikkeld voor de 32 meter hoge vuurtoren. De lichtgewicht materialen, waaronder koolstofvezel, zijn beter bestand tegen de invloeden van zout water en zeewind. Daarnaast zijn de onderhoudskosten laag.

Acciona schrijft op zijn website dat de bouw ongeveer de helft korter duurde dan de constructie van een vuurtoren van staal en beton. De CO2-uitstoot was 20 procent lager. De plaatsing van toren zelf duurde slechts drie uur. De impact op de havenactiviteiten is daarmee tot een minimum beperkt gebleven, met minder lawaai-overlast en afval.

Zelfvoorzienend

De nieuwe vuurtoren krijgt tien zonnepanelen en een kleine verticale windmolen. Dat is voldoende om te voorzien in zijn eigen stroombehoefte. De verlichting bestaat uit LED-lampen met een bereik van 25 zeemijl met een vermogen van 70 watt. De baanbrekende vuurtoren bij de haven van Valencia komt in april online.

Bekijk het filmpje over de plaatsing van de vuurtoren:

Bron: Acciona | Foto: Acciona

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra