Textielfabriek zonder afval voor onbekende producent

Textielfabriek zonder afval voor onbekende producent

20-02-2015 13:52 | Door: Willemien Groot

Het Britse architectenbureau Exploration Architecture heeft een opvallend ontwerp gepubliceerd voor een mens- en milieuvriendelijke textielfabriek in India.

Het ontwerp is volgens het bureau toegesneden op de wensen van een klant, die hoge eisen stelde aan beperkte milieu-impact van de fabriek en goede arbeidsomstandigheden. De naam van de klant is niet bekend gemaakt. Als belangrijkste eis geldt de hoeveelheid afval, die moet beperkt blijven tot een minimum. Dat meldt de website Inhabitat.

De fabrieksprocessen zijn opgedeeld in drie bijna volledig gesloten kringlopen voor water, energie en productie. In ieder stadium van de textielverwerking, van grondstof tot eindproduct, wordt het afval direct apart ingezameld. Bruikbare reststoffen worden verkocht of hergebruikt.

Productie

Daarnaast heeft de productiefaciliteit zijn eigen biogascentrale voor de stroomvoorziening. Een groot deel van het afval is geschikt voor compostering. Het complex is voorzien van een gegolfd, lichtgewicht dak, dat sterk genoeg is voor zonnepanelen.

De fabriek gebruikt tijdens de moessons vooral regenwater voor de productie. In de droge tijd draait de productie op grondwater. Het gebruikte water verlaat na zuivering in verschillende stromen de fabriek. Ook hier staat volgens de ontwerpers waterverspilling en hergebruik centraal.

De werkruimten waar de 600 fabrieksmedewerkers terechtkomen, zijn voorzien van hoge ramen met uitzicht op een groene omgeving. Het dak voorziet de hallen van daglicht.

Biomimicry

Het bureau Exploration Architecture is gespecialiseerd in biomimicry voor bouwkundig ontwerp. Het bedrijf ontwierp onder meer het Sahara Forest Project in Qatar, een proefproject voor verschillende duurzame innovaties. Op het terrein staan onder meer een centrale voor zonnestroom, een kassengebied gekoeld met zout water, een algenkwekerij en een zoutfabriek. Qatar wil laten zien dat ook de woestijn vers water en voedsel oplevert.

Bron: Inhabitat, Exploration Architecture | Foto: Exploration Architecture

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra