Hoe Helsinki koel blijft door een ondergronds meer

Hoe Helsinki koel blijft door een ondergronds meer

23-02-2015 07:41 | Door: Thijs ten Brinck

Het Finse energiebedrijf Helen heeft een enorme tunnel gebouwd, 100 meter onder Helsinki. Het koele water in dit ondergrondse meer houdt een groot aantal gebouwen koel.

Finland is geen warm land, maar toch zijn airconditioners in Helsinki goed voor een flink energiegebruik. In plaats van individuele koelingssystemen zet de Finse hoofdstad in op een gemeenschappelijk systeem. Een ondergronds waterreservoir van 100 bij 40 meter dient als buffer, op het dieptste punt ligt het 100 meter onder de stad.

Het kunstmatige meer bevat ruim 34 miljoen liter water, afkomstig uit een echt meer in de buurt van Helsinki. Overdag koelt het water de aangesloten gebouwen, ’s nachts koelt het opwarmde water in het reservoir weer af. Indien nodig dragen wWarmtewisselaars actief bij aan het koelen gedurende de nacht. Ten opzichte van koelsystemen per gebouw is de CO2-uitstoot van het systeem 80 procent kleinerl.

Bekijk een video over het ondergrondse meer in Helsinki.

Bron: Helen | Foto: Grace, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra