Biogas voor nieuw hoofdkantoor Wetsus

Biogas voor nieuw hoofdkantoor Wetsus

23-02-2015 10:30 | Door: Willemien Groot

Het waterschap Friesland gaat biogas leveren aan het nieuwe hoofdkantoor van Wetsus. De overeenkomst is onderdeel van een 15 jaar durende pilot.

De proef is een initiatief van de gemeente Leeuwarden en het waterschap. In die periode krijgen twee gebouwen biogas afkomstig uit slib van de rioolzuiveringsinstallatie.

Het Wetterskip Fryslân levert zo'n 90.000 kubieke meter biogas per jaar aan de WaterCampus van Wetsus, het Europese centrum voor duurzame watertechnologie. Ook het Centrum Kinderhandel Mensenhandel in Leeuwarden is betrokken bij de proef. De nieuwbouw WaterCampus van Wetsus en het CKM zijn met een 600 meter lange leiding verbonden met de rioolzuiveringsinstallatie van het waterschap.

Grondstoffen

De proef moet er uiteindelijk toe leiden dat het Wetterskip Fryslân een eigen grondstoffenfabriek kan opzetten. Het slib, dat nu nog een afvalproduct is, moet geld opleveren. In Nederland werken twaalf waterschappen samen in verschillende experimenten met rioolslib als nieuwe grondstof. Het waterschap Aa en Maas is al vergevorderd.

De nieuwbouw van Wetsus is een van de meest duurzame gebouwen van Nederland. In 2014 kreeg het nieuwe hoofdkantoor, een ontwerp van de architectencombinatie Achterbosch Zantman en TWA, al het BREEAM Excellent-certificaat voor duurzaam ontwerp.

Bron: Gemeente Leeuwarden | Foto: TWA Architecten

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra