Russisch vliegveld zuiniger door Nederlands luchtkussen

Vliegveld

02-03-2015 16:44 | Door: Thijs ten Brinck

 

Paul de Ruiter en Deerns ontwierpen voor de luchthaven van de Russische stad Khabarovsk een enorme transparante koepel. Het concept bespaart energie en beschermt reizigers tegen het extreme klimaat.

De luchthaven bij Khabarovsk verwacht een flinke groei in het aantal reizigers. Het Nederlandse architectenbureau Paul de Ruiter en de ingenieurs van Deerns ontwikkelden voor het vliegveld een nieuwe, flexibel in te delen, passagiersterminal.

Dankzij een lichtgewicht koepel van het transparante plastic ETFE, is het binnenklimaat voor de reizigers comfortabel. Het energieverbruik voor verwarmen en koelen blijft door de dubbellaags constructie beperkt. Er komt veel daglicht binnen, waardoor het gebouw bespaart op elektriciteit op verlichting.

 

Extreem klimaat

 

De regio rond Khabarovsk, dicht bij de Russisch-Chinese grens, kent in de zomer temperaturen van gemiddeld boven de twintig graden Celcius. In de winter is het regelmatig juist kouder dan -20 graden Celcius.

De koepel van ETFE heeft een minimaal oppervlak, goede isolatie en opties het klimaat actief te beheersen. In de zomer slaat het systeem overtollige warmte op in de bodem, voor hergebruik in de winter. De nieuwe terminal vervangt alle bestaande gebouwen en brengt alle faciliteiten van de luchthaven samen onder één dak.

Bron: De Architect, Paul de Ruiter | Foto: Paul de Ruiter

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra