Hoe oude DAF-techniek moderne graafmachines zuiniger maakt

Graafmachine

03-03-2015 12:20 | Door: Thijs ten Brinck

Met een continu variabele transmissie, CVT, bespaart een graafmachine tot 25 procent brandstof. Het Amerikaanse Caterpillar past de DAF-techniek steeds vaker toe.

Caterpillar, fabrikant van bouw- en graafmachines, past onder de naam XE op steeds meer van zijn machines een hydraulische CVT toe. Zonder op prestaties in te leveren bespaart de nieuwe aandrijflijn bijna een kwart brandstof ten opzichte van een conventionele aandrijving.

De continu variabele transmissie maakt het mogelijk de motor steeds in zijn optimale toerenbereik te laten draaien, bij elke snelheid van de graafmachine zelf. De automatische transmissie is een doorontwikkeling van de Variomatic van Huub van Doorne, oprichter van het Nederlandse autofabrikant DAF.

Het concept van Van Doorne werkte met een aandrijfband en kegelvormige poelies. Bekijk een technische animatie van de werking.

Bron: Cobouw | Foto: Zachi Evenor, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra