Amsterdam krijgt eerste energieneutrale woontoren

Amstel station

04-03-2015 13:45 | Door: Thijs ten Brinck

De woontoren is ontworpen door Mecanoo Architecten uit Delft. In juli 2015 moet de bouw van het 73 meter hoge @Home Amstelkwartier van start gaan.

Vastgoedinvesteerder Hurks en Amvest Investment Management zijn overeengekomen het project te financieren. De @Hometoren in het Amsterdamse Amstelkwartier wordt de eerste woontoren met een energieprestatiecoëfficiënt van 0. Dat betekent dat de bewoners hooguit evenveel energie verbruiken als de zonnepanelen op het dak en in de gevel jaarlijks opwekken.

De woontoren krijgt 160 appartementen, het merendeel daarvan in het middeldure segment. Het energiegebruik blijft laag dankzij uitstekende isolatie, warmteterugwinning in de douches en vloerverwarming op stadswarmte. In de zomer van dit jaar zal de bouw starten. Dankzij grootschalig gebruik van prefabcomponenten moeten de appartementen al naar anderhalf jaar bewoonbaar zijn.

 

Amstelkwartier

 

Het Amstelkwartier is volop in ontwikkeling. De gemeente stuurt hierbij aan op een minimale milieu-impact en maximaal woonwerkcomfort. Eerder al presenteerden andere ontwikkelaars plannen voor een duurzaam hotel in de wijk. Dit hotel verwierf een LEED Platinum certificering en krijgt onder andere een groentenkas op het dak.

Bron: Bouwformatie | Foto: Franklin Heijnen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfleven) 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra