Hoe de oude gevel van de Shell-toren een nieuw leven krijgt

Shell toren

04-03-2015 16:27 | Door: Willemien Groot

De gevelplaten van de oude Shell-toren aan het IJ in Amsterdam krijgen een nieuwe bestemming. Het vermalen beton dient als grondstof voor een nieuw, duurzaam hotel in het Amstelkwartier.

Tijdens de verbouwing van de Shell-toren zijn alle 500 prefab-betonnen platen verwijderd. De 5.000 ton beton is bij recyclingbedrijf Paro vermalen. Het vermalen beton dient als grondstof voor de bouw van Hotel Amstelkwartier. Alle bouwlocaties en betrokken bedrijven bevinden zich in Amsterdam. Dat bespaart op transportkosten en CO2-uitstoot.

Uitgelezen kans

Utiliteitsbouwer J.P van Eesteren is betrokken bij beide projecten. Het bedrijf verbouwt Toren Overhoeks, zoals de officiële naam luidt van de Shell-toren achter het Centraal Station, tot centrum voor muziek en horeca. Na de renovatie gaat het kantoor verder onder de nieuwe naam A’DAM Toren. Het 22 verdiepingen tellende pand biedt plaats aan onder meer ID&T en MassiveMusic en verschillende horecagelegenheden.

Van Eesteren is ook betrokken bij de bouw van Hotel Amstelkwartier. Een nieuw viersterrenhotel aan de Amstel, naar een ontwerp van architectenbureau Paul de Ruiter. Het pand heeft als eerste in Europa een LEED Platinum-certificering voor hotels ontvangen. Het hotel moet uitgroeien tot duurzaam visitekaartje van Amsterdam.

Timing

Recycling van beton, steen en asfalt is niet nieuw in de bouw. De interactie tussen beide bouwprojecten is dat volgens het bouwbedrijf wel. "De sloop en de nieuwbouw begonnen bijna gelijktijdig. Dat was een unieke kans om het materiaal efficiënt te hergebruiken”, zegt hoofdinkoper Dirk van Zoest bij J.P. van Eesteren. "Naast de milieuwinst, levert deze oplossing een aantrekkelijke betonprijs op.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: J.P. van Eesteren | Foto: Marion Golstein, via Wikipedia (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra