10-03-2015 07:19 | Door: Jerom van Gemert

Het Nederlandse architectenbureau SchilderScholte ontwierp een buurtcentrum en bouwde het samen met de lokale bevolking. Zo leerden de inwoners duurzaam bouwen.

Het duurzame buurtcentrum is gebouwd in de Indiase stad Rajarhat. Alle bouwmaterialen werden in een straal van 25 kilometer verkregen. Het buurtcentrum is gebouwd van lokaal geproduceerde bakstenen met een overkoepelende bamboe dakconstructie. Zo is er bespaard op het gebruik van hout.

Er is gebruikt gemaakt van een lokaal onbekende metseltechniek die goedkoper is en onderhoud gemakkelijker maakt.

Dwarsventilatie, begroeiing en een nabij gelegen rivier zorgen op een natuurlijk wijze voor verkoeling. Hierdoor is er geen elektriciteit nodig voor koeling.

De bouwtechnieken zijn gemakkelijk te leren. De aannemer brengt de lokale bevolking de methoden bij.

Bronnen: SchilderScholte architectenbureau | Foto's: SchildersScholte archtectenbureau