11-03-2015 15:40 | Door: Thijs ten Brinck

Bouwbedrijf Schouten uit Leidschendam ontwikkelt op het oude terrein van het Centraal Bureau voor de Statistiek een nieuwe, duurzame woonwijk.

In 2008 vertrok het CBS naar Den Haag, sindsdien staat het oude pand in Voorburg leeg. Het is het grootste leegstaande kantoor van Nederland. In 2016 gaat het tegen de vlakte. Bouwbedrijf Schouten ontwikkelt op die locatie een groene woonwijk, met plaats voor ongeveer 200 huishoudens.

Bijzonder aan het project is dat de parkeergarage van het oude CBS-kantoor behouden blijft. Bewoners en bezoekers kunnen uitsluitend hier parkeren. De wijk zelf blijft autovrij, en is daardoor zeer geschikt voor gezinnen met jonge kinderen.

 

Energiegebruik

 

Duurzaamheid krijgt in de ontwikkeling van de plannen veel aandacht, al zijn nog niet alle details ingevuld. “We werken nu aan het stedenbouwkundig plan”, zegt projectleider Hans van Zweden. “De precieze invulling van de duurzame elementen in het project komt in een later stadium aan bod.”

De projectleider zegt onder meer zonnecollectoren en een warmtekrachtcentrale voor de nieuwe wijk te overwegen. Ook de toepassing van materialen uit de sloop van het oude CBS-pand, bijvoorbeeld betongranulaat, wordt onderzocht.

Over de plaatsing van zonnepanelen in de wijk is nog geen besluit genomen. Van Zweden: “Veel woningen krijgen platte daken. Ruimte voor zonnepanelen is er zeker.”

Bron: Schouten, Vastgoedmarkt | Foto: FaceMePLS, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)