Kan bermgras een ontspoorde bus op volle snelheid opvangen?

Landweg

20-03-2015 11:00 | Door: Laura Fransen

De Grevelingendam tussen Zeeland en Zuid-Holland heeft een duurzame primeur. Langs de weg komt een vangrail van bermgras te staan.

De biobased vangrail is ontwikkeld door het internationale Biobased Composites Technologies-consortium (BBCT). De geleiderail is gemaakt van vezels uit bermgras en is daarmee milieuvriendelijker dan de reguliere variant. “De gangbare geleiderails zijn onder meer gemaakt van verzinkt staal, waarbij het zink geleidelijk terechtkomt in het milieu”, zegt Aaik Rodenburg van Rodenburg Biopolymers tegen Agro & Chemie.

Voordat Rijkswaterstaat de alternatieve rail in gebruik kan nemen, moet hij getest worden. Het komende jaar gebeurt dat in de natuurlijke omgeving van de Grevelingendam. Als de resultaten positief zijn, volgen crashtests. Zowel het design als de fysieke eigenschappen moeten aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de vangrail een aanrijding van een bus met een snelheid van 80 kilometer per uur kunnen doorstaan.

Naar verwachting zullen de kosten van de proef neerkomen op € 100.000. Het BBCT bestaat onder andere uit bioplastics-specialist Rodenburg Biopolymers en technisch ontwerp- en adviesbureau Millvision.

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Agro & Chemie | Foto: andre_nitschke , via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra