Hoe luxaflex gebouwen zuiniger maakt

New York

20-03-2015 15:46 | Door: Willemien Groot

Gehele of gedeeltelijke afsluiting van openingen in liftschachten bespaart duizenden dollars per jaar. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse Green Building Council.

Ventilatieschachten blijken de grootste bron van warmteverlies in hoogbouw, blijkt uit het onderzoek van de New Yorkse afdeling van de organsiatie. Gebouwenbeheerders in New York City verliezen gemiddeld $ 3.400 dollar per jaar aan warmte die door het dak naar buiten verdwijnt. Voor wolkenkrabbers kan dat oplopen tot $ 20.000 per jaar, schrijft de Amerikaanse krant The New York Times. New York City telt zo'n 4.000 gebouwen van meer dan tien verdiepingen.

De bouwvoorschriften in New York vereisen dat een derde van alle ventilatieopeningen in een gebouw altijd openstaan. Dat voorkomt dat giftige rook zich bij een brand ophoopt. Volgens de Green Building Council laten veel gebouwenbeheerders uit voorzorg alle ventilatiegaten open. Alleen al het sluiten van de openingen in liftschachten bespaart direct op de stookkosten, en kan zonder gevaar voor de veiligheid.

Eenmalige investering

Het gaat om een eenmalige investering van $ 500 tot $ 15.000 per gebouw. De gemiddelde terugverdientijd is voor eenvoudige oplossingen nog geen jaar. Beheerders van wolkenkrabbers verdienen de uitgebreidere aanpassingen terug in maximaal vijf jaar. Daarna levert dat New York City zo'n $ 11 mln per jaar op en een emissiereductie van 30.000 ton CO2.

Vooral voor hoogbouw zijn relatief eenvoudige systemen op de markt. De openingen worden afgesloten met zware aluminium luxaflex, die op afstand is te bedienen. De enige voorwaarde is dat de lamellen automatisch openen als de stroom uitvalt, of bij een rook- of brandmelding.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: USGBC, New York Times | Foto: Geraint Rowland, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra