Lege liftschacht levert elektriciteit

Luchtballonnen

23-03-2015 13:23 | Door: Laura Fransen

Een lege luchtschacht als energiebron. Dat is het idee achter het Energy Column-project van de Amerikaanse start-up GRNE Solutions. Het proefproject haalt elektriciteit uit opstijgende lucht.

De Energy Column is een 41 meter-hoge schacht in het atrium van een appartementencomplex in Omaha. De schacht bestaat uit een geraamte van roestvrijstaal, met daaromheen doorzichtig plastic. Onderin de schacht bevindt zich een turbine. Opstijgende lucht zet deze turbine in beweging en wekt zo elektriciteit voor het gebouw op.

De proef gaat uit van het zogenaamde schoorsteeneffect. Warme lucht stijgt op en veroorzaakt zo een opwaartse luchtstroom. Het effect is algemeen bekend, maar als potentiele energiebron nog nauwelijks ingezet. Daar denkt de start-up verandering in te kunnen brengen. GRNE Solutions hoopt dat een succesvolle proef het startsein is voor de wijdverspreide toepassing van de techniek.

De proef moet de optimale turbine-configuratie uitwijzen. De start-up zal onder andere verschillende turbinebladen testen. Ook de positie van de turbine binnen de schacht wordt geëvalueerd. “Het doel van deze proef is om de haalbaarheid te bewijzen”, zegt mede-oprichter Jess Baker in de Omaha World-Herald.

De start-up ziet naast wolkenkrabbers ook toepassingen voor bijvoorbeeld graansilo’s. Tegen welke prijs het concept elektriciteit kan leveren is nog niet bekend.

Bekijk een filmpje van het bedrijf over de techniek: 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Omaha World-Herald, GRNE Solutions | Foto: littlemoresunshine, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra