Laadschop van composiet is 35 procent lichter

Laadschop

24-03-2015 10:58 | Door: Willemien Groot

Een lichtgewicht laadschep van composiet voor de bouwsector komt nog dit najaar op de markt. De schep past op ieder type shovel en is 30 procent lichter.

De innovatieve landschop is in Nederland ontwikkeld door een consortium van Nederlandse bedrijven en kenniscentra. De twee prototypen zijn gebouwd van koolstofcomposiet en wegen 35 procent minder dan modellen van staal. Toch kunnen ze 10 tot 15 procent meer grond en zand verplaatsen. De aanzienlijke gewichtsvermindering bespaart bovendien op brandstof. De lichtgewicht laadschop past op elk type shovel.

Bij de ontwikkeling waren VABO Composites, distributiebedrijf Kuiken en composietproducent Gurit. Ook het Instituut voor Composiet Ontwikkeling (ICO) en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) waren betrokken bij de ontwikkeling. VABO produceert onder meer al composietdelen voor de scheepvaart.

De inmiddels bekroonde laadschop komt dit najaar op de markt. Daarvoor is een nieuw bedrijf opgericht. VABO en Kuiken zijn verantwoordelijk voor de productie en de verkoop.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: VABO, Kuiken, Technisch Weekblad, Omroep Flevoland | Foto: VABO Composites

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra