Chicago groeit uit tot duurzame proeftuin

Chicago rivier

25-03-2015 07:15 | Door: Willemien Groot

De Amerikaanse stad Chicago is aangewezen als duurzame proeftuin. Het publiek-private CityWorks wil innovaties uit het bedrijfsleven testen in de bestaande omgeving van de stad.

In het project CityWorks zoeken bedrijven, onderzoekscentra, NGO’s en de Amerikaanse overheid oplossingen voor een leefbare, duurzame stad. CityWorks is een initiatief van UI Labs uit Chicago, dat via publiek-private samenwerkingsverbanden duurzaamheid ondersteunt. Techbedrijf Microsoft is een van de drijvende zakelijke krachten achter CityWorks. Bij het initiatief zijn ook Siemens en adviesbureau Accenture betrokken.

Proeftuin

Transport, energie en water zijn de essentiële systemen in de infrastructuur van een stad, volgens UI Labs. Nieuwe ontwerpen en materialen, in combinatie met data-analyse en het Internet of Things, moeten de ontwikkeling van smart cities versnellen.

Het is de bedoeling dat de partijen de innovatieve oplossingen in de praktijk testen in een bestaande, stedelijke omgeving. Daarmee kunnen andere steden hun voordeel doen. 

Efficiëntie

Volgens Microsoft moet het mogelijk zijn om efficiënt met grondstoffen, energie en water om te gaan en toch economische groei te bereiken. Hoewel CityWorks zich richt op Chicago, wil het concern met zoveel mogelijk bedrijven wereldwijd samenwerken. 

De keuze voor Chicago heeft vooral te maken met het vooruitstrevende stadsbestuur. Dat moedigt het bedrijfsleven en de kenniscentra al enkele jaren aan te experimenteren met innovaties die het leven in de stad veraangenamen. Daarnaast heeft de stad zowel oude stadswijken als recente nieuwbouw. Dat maakt het testen van de oplossingen extra aantrekkelijk.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Microsoft, Chicago Tribune | Foto: Bert Kaufman, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra