Multifunctionele parkeergarage RAI inzetbaar als kantoor

Duurzame WTC Utrecht

25-03-2015 11:45 | Door: Thijs ten Brinck

Bouwbedrijf Aan de Stegge gaat voor het Amsterdamse congrescentrum RAI een nieuwe parkeergarage bouwen. Het flexibele ontwerp maakt het parkeergebouw multifunctioneel.

In de directe omgeving van de RAI is veel parkeerruimte weggevallen. Daarom krijgt het congrescentrum op eigen terrein een nieuwe parkeergarage. Met acht parkeerdekken en een hoogte van 30 meter is er plaats voor ongeveer 1000 auto’s.

De parkeergarage, ontworpen door Benthem Crouwel Architects, is gebouwd op mogelijke andere toepassingen in de toekomst. “De eerste verdieping van het gebouw is met 7,20 meter extra hoog en krijgt een hoogwaardige afwerking”, zegt Hans Bakker, directeur van de Amsterdam RAI op de website van Aan de Stegge. “Die etage met 2.500 vierkante meter oppervlakte is uitstekend geschikt als beursvloer of congresruimte voor onze klanten.” Ook op het dak is ruimte voor uitbreiding bij evenementen die daar om vragen.

Het gebouw is volgens de RAI ontworpen volgens de ‘huidige duurzame maatstaven’ en is in 2016 gereed. Op termijn zijn de parkeervloeren ook inzetbaar voor kantoorfuncties. “Het parkeergebouw is flexibel en aanpasbaar naar ontwikkelingen in de toekomst”, zegt Bakker. “Zo dragen we als Amsterdam RAI een steentje bij aan de circulaire economie.“

Vernufteling

Naast de nieuwe parkeergarage werkt de RAI ook aan een nieuw congresgebouw. Het Amtrium is voorzien van verschillende energie-zuinige voorzieningen. In de zuidgevel is bovendien een kas verwerkt waarin de RAI groenten verbouwt voor de eigen catering.

Nelissen ingenieursbureau won voor het ontwerp van de Bloeikas van het Amtrium de Vernufteling. Dit is een prijs voor het meest vindingrijke project van een ingenieursbureau, jaarlijks uitgereikt op de Dag van de Ingenieur.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Aan de Stegge, RAI | Foto: Erwin Verbruggen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra