Barcelona krijgt een smog-etende brug

wegen infrastructuur

25-03-2015 15:06 | Door: Jerom van Gemert

De Sarajevo-brug in Barcelona krijgt een groene make-over. Het nieuwe ontwerp is van het Spaanse architectenbureau BCQ. De brug krijgt een renovatiebeurt met fotokatalytisch beton, dat de lucht zuivert.

De smog blijft aan het beton plakken en wordt afgebroken via fotokatalyse. De regen spoelt de reststoffen vervolgens weg. Zo blijft de lucht rondom de brug zuiverder. En ook de brug zelf blijft schoner.

Het materiaal in het beton gebruikt zonlicht om vervuilde lucht om te zetten in zuurstof, water, CO2, nitraat en sulfaat. De katalysator in het proces is titaniumdioxide. Studenten aan de Universiteit van Californië gebruikte hetzelfde principe om de lucht te zuiveren met dakpannen. Volgens hun berekeningen compenseert zo’n dakbedekking 18.000 gereden autokilometers per jaar.

Volgens architectenbureau BCQ voorziet de Sarajevo-brug zelf in zijn elektriciteit. De verlichting bestaat uit LED-lampen die hun stroom krijgen van zonnepanelen. De bestrating bevat glow-in-the-dark elementen waardoor die ’s nachts oplichten. Vegetatie en pergola’s zorgen overdag voor schaduw.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bronnen: BCQ, Wired, Inhabitat | Foto: BCQ

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra