Eerste plat verpakte Ikea-huis voor vluchtelingen

IKEA-huis

30-03-2015 10:10 | Door: Laura Fransen

Het eerste plat verpakte Ikea-huis is een feit. De zogenaamde Better Shelter is speciaal ontworpen als tijdelijk onderkomen voor vluchtelingen. Vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft er 10.000 besteld.

De Better Shelter is het resultaat van een samenwerking tussen de Ikea Foundation, vluchtelingenorganisatie UNHCR en Zweedse ontwerpers. De Shelter heeft een oppervlak van 18 vierkante meter en is in vier uur zonder gereedschap in elkaar te zetten. Eenmaal compleet heeft het onderkomen een levensduur van drie jaar. Een zonnepaneel op het dak van de Shelter voorziet een ingebouwde lamp en usb-poort van elektriciteit.

Het prototype is getest door veertig vluchtelingenfamilies in Irak en Ethiopië. Naar aanleiding van hun ervaring is het ontwerp waar nodig aangepast.

Democratisch design

De productie van het Ikea-huis ligt in handen van de sociale onderneming BetterShelter.org. Naast een focus op veiligheid en comfort is bij het ontwerp ook rekening gehouden met het transport volume, het gewicht en de prijs. In de zomer van 2015 zal UNHCR de eerste huizen leveren aan families in nood. 

Volgens Jonathan Spampinato, hoofd Planning en Communicatie bij de Ikea Foundation, is de Better Shelter een mooi voorbeeld van democratisch design. Dit ontwerpconcept van Ikea focust op vijf elementen: vorm, functie, kwaliteit, duurzaamheid en prijs.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Ikea, The Verge | Foto: BetterShelter.org

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra