Hoe een tampon watervervuiling opspoort

Watervervuiling

31-03-2015 16:00 | Door: Willemien Groot

Ongewoon, maar uiterst effectief. Onderzoekers van de University of Sheffield gebruiken het onbehandelde katoen uit tampons om watervervuilig op te sporen.

Onbehandeld katoen werkt als een magneet op de optische witmakers uit wasmiddelen. Slechts een minieme hoeveelheid witmakers licht al op onder ultraviolet licht. Daarmee is vermenging van ongezuiverd rioolwater en oppervlaktewater aan te tonen. Voorwaarde is dat de tampon onbehandelde katoen bevat.

Watervervuilling opsporen
Volgens de onderzoekers telt Groot-Brittannië meer dan een miljoen huizen die, vaak zonder dat de bewoners het weten, verkeerd zijn aangesloten op de riolering. Daardoor belandt het afvalwater niet bij de waterzuiveraar, maar in het oppervlaktewater.

De opsporingsmethode bleek zowel in het laboratorium als in de praktijk effectief. In de veldproef bleek een vervuiling vrij eenvoudig te herleiden naar een klein deel van een bepaalde wijk. Daarna zagen inspecteurs al snel bij welk huis de afvoerpijpen verkeerd waren aangesloten. 

Voor gemeentebesturen is het momenteel ondoenlijk om alle verkeerde aansluitingen op te sporen. Bestaande tests zijn bovendien duur. Volgens hoofdonderzoeker David Lerner van de University of Sheffield is een simpele katoenen tampon, van nog geen € 0,30, de oplossing. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: University of Sheffield | Foto: Tim Green, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra