Wereldprimeur met fietspad van wc-papier

wc-papier

02-04-2015 11:02 | Door: Jerom van Gemert

Het eerste fietspad met asfalt van hergebruikt toiletpapier komt in Friesland te liggen. De aanleg van het proeftraject begint dit najaar. De provincie heeft daarmee een wereldprimeur.

Het waterschap Friesland stelde € 42.000 beschikbaar voor onderzoek naar hergebruik van wc-papier als asfalt. ‘‘In wrâldprimeur, waarbij gebruikt toiletpapier voor het eerst als volwaardige grondstof hergebruikt gaat worden," zegt Wietze de Haan, lid van het dagelijks bestuur van het Wetterskip Fryslân, in het persbericht. "Op deze manier worden innovatie en duurzaamheid aan elkaar gekoppeld en wordt een afvalproduct een grondstof."

Samen met de provincie Friesland werkt het waterschap aan het project. Wetterskip Fryslân is verantwoordelijk het waterpeil van sloten en kanalen in Friesland. En het waterschap zuivert het afvalwater van bedrijven en huishoudens.

Cellulose

In wc-papier zit cellulose. Het project is gericht op de terugwinning uit rioolwater met een fijnzeef. De achtergebleven cellulose kan in veel toepassingen dienen als grondstof. Bijvoorbeeld in asfalt of verpakkingen.

De gemiddelde Nederlander gebruikt per jaar veertien kilo toiletpapier. Volgens het waterschap zijn daarvoor per jaar 200.000 bomen nodig.

Onder meer het Amerikaanse bedrijf Aplied Cleantech (ACT) produceert gerecyclede cellulose uit afvalwater

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: Wetterskip Fryslân, Waterschappen | Foto: Luciano Belviso via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra