Hoe een raam de verwarming overbodig maakt

Ramen

03-04-2015 12:31 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up Vitrius Technologies produceert hoogrendementsglas met een actief verwarmingselement. De energiezuinige ramen kunnen andere verwarmingssystemen volledig vervangen.

Vitrius Technologies verwerkt reflectieve metallische coatings in dubbelglas. De coating houdt niet alleen de warmte binnen, maar werkt ook als verwarming. Wanneer er een spanning op de coating wordt aangebracht, stuurt het glas infraroodstraling naar binnen.

“Als actieve verwarming behalen de panelen van Vitrius een efficiëntie van 90 procent”, zegt oprichter Patrick Son, in een interview met de website Keystone Edge. Son, wiens overgrootvader ruim een eeuw geleden een ramen- en deurenfabriek begon, richtte Vitrius drie jaar geleden op uit onvrede over het feit dat ramen nog altijd verantwoordelijk zijn voor het grootste warmteverlies in gebouwen.

Retrofit

De combinatie van goede isolatie én verwarming maakt dat de ramen een ruimte volledig elektrisch kunnen verwarmen. De ramen nemen de zwakste schakel in de buitenschil van een gebouw weg. De overblijvende warmtevraag kan het systeem zelfstandig dekken. Vloerverwarming of radiotoren zijn volgens het bedrijf niet meer nodig.

De glaspanelen zijn voorzien van sensoren die zowel de aanwezigheid van mensen als de instraling van zonlicht monitoren. Dankzij de slimme regelelektronica leveren de innovatieve ramen nog een extra energiebesparing.

Het transparante verwarmingssysteem is toe te passen in nieuwbouw en in bestaande huizen en kantoren.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Keystone Edge, via Green Building Elements | Foto: Jérémy Lelièvre, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra