Koelwater wordt warmtebron voor energiecentrale

Battersea Power Station warmtepomp

03-04-2015 15:03 | Door: Willemien Groot

De Britse energieleverancier SSE Utilities onderzoekt of het gerenoveerde Battersea Power Station zijn energie kan halen uit een warmtepomp. 

De majestueuze voormalige kolencentrale met de vier markante schoorstenen ligt naast de rivier de Theems. Tot in de jaren tachtig voorzag het Battersea Power Station grote delen van Londen van elektriciteit. Het rivierwater diende al die tijd als koelwater. De Britse energiemaatschappij SSE Utilities onderzoekt of het complex de Theems opnieuw kan gebruiken.

Battersea Power Station hernieuwbare energie

De verouderde centrale wordt verbouwd tot een complex met 4000 luxe woningen, winkels, kantoren en openbare ruimten. Het Theemswater kan het enorme gebouw via warmtepompen van warmte voorzien. 

Duurzame warmte

De projectontwikkelaars houden bij de renovatie rekening met hernieuwbare energiebronnen voor de verwarming en koeling. SSE Utilities onderzoekt of de installatie van warmtepompen haalbaar is voor het historische bouwwerk.

Volgens een studie in opdracht van het Britse ministerie van Energie, herbergen de ruim 4000 Britse oppervlaktewateren zo'n 6 gigawatt aan warmte-energie. Voldoende voor een miljoen Britse bedrijven en huishoudens. Huishoudens met een warmtepomp zouden tot 50 procent minder CO2 uitstoten. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Time Out London, SSE Utilities, Business Green, reNews  | Foto: Loco Steve, via Flickr Creative Commons en Andrew Bowden, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra