Start-up brengt ook VS aan de serververwarming

serverruimte

07-04-2015 10:34 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up Project Exergy haalt zijn crowdfunddoel voor een thuisserver die niet alleen ICT-diensten levert, maar ook een huis van warmte voorziet.

De start-up Project Exergy bouwt een computersysteem dat veel elektronica in huis kan vervangen. Bovenop de rekenkracht levert het concept warm water voor douche en vloerverwarming.

Dankzij faseveranderingsmaterialen (PCMs) kan de serververwarming van Project Exergy de warmte ook tijdelijk opslaan. Handig als er wel behoefte is aan rekenkracht, maar niet aan warmte.

Project Exergy heeft via het crowdfundingplatform IndieGogo al $ 13.000 opgehaald voor de bouw van een prototype. Met nog achttien dagen te gaan is het financieringsdoel daarmee ruimschoots gehaald.

Trend

Waar grote datacenters veel moeten koelen om te voorkomen dat servers oververhit raken, gaat twee derde van de energie die gebouwen verbruiken juist op aan verwarming. Wereldwijd werken jonge bedrijven aan oplossingen om de restwarmte van computerkracht nuttig in te zetten in woningen en kantoren.

Net als Project Exergy, zien ook start-ups in Europa dat het makkelijker is data te verplaatsten dan warmte te transporteren. De serververwarming van de Nederlandse start-up Nerdalize is inmiddels in de testfase. Samen met energieleverancier Eneco test Nerdalize zijn systemen bij vijf Nederlandse huishoudens.

Ook in Duitsland heeft Project Exergy concurrentie. De start-up Cloud & Heat brengt voor € 12.000 een server op de markt die is aan te sluiten op de centrale verwarming.

Bekijk het campagnefimpje van Project Exergy:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Sustainable Brands, IndieGogo | Foto: reynermedia, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra